Den 17 Karmapa Trinley Thaye Dorje

Den 17 Gyalwa Karmapa Trinley Thaye Dorje föddes i Tibet den 6 Maj 1983. Han var första sonen till den 3 Mipam Rinpoche, en viktig Lama inom Nyingma-linjen, och Dechen Wangmo, dotter till en adlig familj vars anor sträcker sig ända tillbaka till Kung Gesar av Ling.

När han var ett år gammal började pojken säga till människor att han var Karmapa. 1994 lyckades han och hans familj fly från Tibet till Nepal och därefter till Indien. Den unge Karmapa kom till Delhi i mars samma år, där Shamar Rinpoche vid en ceremoni formellt erkände honom som den 17 Gyalwa Karmapa. Den 17 Karmapa fick namnet Trinley (som betyder Buddha-aktivitet) Thaye (gränslös) och Dorje (oföränderlig).

 

 

 

 

1997 blev den 17 Karmapa formellt inbjuden till Bhutan för att närvara vid kremeringsceremonin för Togpa Rinpoche och mottogs där med alla tänkbara hedersbetygelser. Bilfärden från den Bhutanesiska gränsen till huvudstaden Thimphu som vanligtvis tar tre timmar tog istället sju timmar eftersom tusentals människor mötte honom längs vägen för att ge sina lyckönskningar. Den 17 oktober 1997 kom tretusen personer för att bli välsignade av honom, och hela den kungliga familjen inklusive kungen och fyra drottningar tog emot honom som den 17 Karmapa.

I oktober 1999 gav sig den 17 Gyalwa Karmapa för första gången ut på sin första internationella undervisningsturné och gav initieringar till flera tusen personer i Singapore och Taiwan. Det nya millenniet inleddes med hans första besök i väst. I Düsseldorf fick Karmapa ett entusiastiskt mottagande av 6000 elever från flera hundra Diamantvägsbuddhistiska center från över 30 olika länder.

 

Sommaren 2003 höll den 17 Karmapa sitt första officiella
program i USA, då han gav en serie initieringar och föreläsningar. I San Fransisco 2009 gav han den 19-20 juni initieringarna för Karma Pakshi och Medicinbuddha. Som värd för dessa initieringar stod centren för Diamantvägsbuddhism i USA.

Efter att han avslutat sin formella utbildning fick den 17 Karmapa i december 2003 titeln ”Stor tantrisk mästare” (Sanskrit: Vajracharya). Den 17 Karmapa Thaye Dorje bor för närvarande i Kalimpong i Indien, där han parallellt med den andliga träningen fortsätter sin västerländska utbildning.